avel-chuklanov-223465-unsplash.jpg

home

ik eet cultuur

 
 

kom mee op mijn zoektocht naar de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten

Melissa Korn

 
 

Meld je nu aan voor Culinary Roots

 

Maak jij de sajoer lodeh precies naar het recept van je oma, maar wil je weten waar het oorspronkelijke gerecht vandaan komt? Of heb je een herinnering aan een familiegerecht, maar kom je er nooit aan toe om dit te leren maken? Doe dan mee aan Culinary Roots, een herontdekkingsreis naar de smaken van je voorouders en meld je aan!

De inschrijving is gesloten

Tijdens het 5-daagse programma Culinary Roots ga je op zoek naar wat jou Indisch en/of Moluks maakt door middel van eten. Samen met experts als kookboekschrijvers Vanja van der Leeden, Maureen Tan en Titi Waber duiken we de keuken in en met historica en Tracing Your Roots-oprichter Yvette Kopijn gaan we in gesprek over de complexe geschiedenis. Zo leer je gerechten maken die je raken.

Omdat we niet op Indonesische grond wonen is het een uitdaging om verbonden te blijven met de Indonesische cultuur. Koken is de manier om deze cultuur ons eigen te maken. Gaandeweg leer je meer over ingrediënten, kooktechnieken, gewoonten en tradities. Op deze manier belichaam je langzaam maar zeker de kennis van je voorouders en brengen we Indonesië tot leven in de keuken en aan tafel.

“KOKEN IS DE MANIER OM DEZE CULTUUR ONS EIGEN TE MAKEN.”

In familiekring is deze zoektocht soms nog een uitdaging, met familieleden die soms net wat te kritisch zijn of starrig vasthouden aan familierecepten. Daarom creëren we tijdens dit programma de gelegenheid om je nieuwsgierigheid vrijelijk te volgen. Tegelijkertijd dekoloniseren we de Indische keuken die in Nederland zo bekend en geliefd is door in onze complexe erfenis te duiken. Dit programma geeft je als deelnemer de gelegenheid om bewust je eigen interpretatie te maken van de smaken die je in de toekomst met je mee wil blijven dragen en welke je los wil laten.

PROGRAMMADAGEN

  • Zaterdag 14 oktober 2023 | 12.00 – 17.30 uur | Introductie en workshop met gast expert

  • Zaterdag 28 oktober 2023 | 12.00 – 17.30 uur | Onderzoek en workshop met gast expert

  • Zaterdag 11 november 2023 | 12.00 – 17.30 uur | Onderzoek en workshop met gast expert

  • Zaterdag 25 november 2023 | 12.00 – 17.30 uur | Wat is jouw culinaire portret?

  • Vrijdag 15 december 2023 | 11.00 – 22.00 uur | Transvaal Bacchanaal

ANDERE BELANGRIJKE DATA

  • Donderdag 14 december 2023 | 11.00 - 18.00 uur | voorbereiding Transvaal Bacchanaal
    Een bacchanaal voor 50 personen staat niet zomaar op tafel, daar hebben we twee volle dagen voorbereiding in de keuken voor nodig. Op woensdag doen we de inkoop, op donderdag starten we met koken en op vrijdag maken we alles af en vindt het diner plaats. Wil je jouw bumbu, beslag of bubur ‘from scratch’ maken, zorg dan dat je er donderdag bij bent.

  • woensdag 24 januari 2024 | 18.30 - 21.00 uur | Terugkomdag met eten
    Tijdens het programma heb je vele indrukken opgedaan. Het zal misschien nog wat tijd vergen om alles te laten bezinken. Daarom komen we graag op deze dag bij elkaar om nog eens terug te blikken op ieders ervaringen.

WAT KUN JE VERWACHTEN?

  • Een programma met de beste experts, zoals Vanja van der Leeden, Maureen Tan, Titi Waber en Yvette Kopijn.

  • Er wordt veel informatie aangereikt, maar er wordt ook van je verwacht dat je zelf op onderzoek uit gaat.

  • Met jouw familierecept of een herinnering daaraan als startpunt verlaat je het programma met een concrete herinterpretatie daarvan. In welke vorm dat zal zijn, daar gaan we samen naar op zoek.

  • Een gelegenheid om kennis te maken met gelijkgestemden.

  • Voertaal van het programma is Nederlands.

En dit alles gaat uiteraard gepaard met een goed gesprek en lekkere maaltijd.

VOORWAARDEN TOT DEELNAME

  • Voor deelname aan dit programma vragen we een bijdrage van € 150,00. Als de prijs het enige is dat je tegenhoudt, neem dan contact met ons op.

  • Je brengt een familierecept of een herinnering aan een gerecht in als startpunt van jouw zoektocht.

  • Je kunt aanwezig zijn op de introductiedag op 14 oktober en bij het Transvaal Bacchanaal op 15 december.

  • Verder ben je bij minimaal 2 van de overige 3 programmadagen aanwezig.

  • Je bent geboren in 1983 of erna.

  • Je hebt roots in voormalig Nederlands-Indië.

Iedere zoektocht naar de smaken van je voorouders is op zijn eigen manier even waardevol. Echter, voor de kwaliteit van het programma zullen we bij het selecteren van de 15 deelnemers streven naar een zo divers mogelijke groep in zowel leeftijd, achtergrond en gerecht (voor een gebalanceerd menu). Daarnaast weegt je persoonlijke motivatie mee en je beschikbaarheid.

Schrijf je daarom snel in via het aanmeldformulier.

De deadline voor inschrijving is zondag 24 september 23.59 uur. De uitslag over jouw deelname aan het programma ontvang je uiterlijk vrijdag 29 september.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Maureen de Jong of Melissa Korn.

DE ORGANISATIE

Dit programma is een initiatief van culinary artist Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en programmamaker Melissa Korn van ik eet cultuur.

PARTNERS

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Broedplaats Tugela85 in Amsterdam. Evenals door vfonds – Houd je erfgoed levend, een speciale regeling om Indisch en Moluks immaterieel erfgoed een impuls te geven.

 
Melissa Korn